CEREMONIA KAKAO DLA KOBIET – uświęcenie łona.


Wczytuję mapę...

Data/Czas
Data - 11/02/2017
18:00 - 22:00

Lokalizacja
Ajna Centrum Rozwoju

Kategorie


13141042_10153708937269611_388752083_n
Zapraszam Cię w podróż do wnętrza Siebie, do swojej intuicji, do domu swojego serca i ciała.


Przestrzeń łona to święte miejsce. Centrum kobiecej mocy, mądrości wynikającej z czucia, intuicji. Łono to czarna, cicha przestrzeń, z której wyłania się życie. Budząc się w tym miejscu budzimy się do naszej kreatywności, twórczego potencjału dawania życia. Ta święta przestrzeń stanowi także nasze połączenie z Matką Ziemią, tu jest nasz korzeń.

Łono to również przestrzeń, gdzie gromadzą się zepchnięte „ciemne” uczucia takie jak złość, lęk, żal, ból zranienia. Mieszka tu nasza mała dziewczynka, która czuję się opuszczona, skrzywdzona, zalękniona, a także pamięć po naszych przodkach. W tym miejscu często można odkryć dużo skrywanych ran. Gdy nasze łono jest oczyszczone z bólu stanowi centrum naszej kobiecej mocy, dzikiej, instynktownej, czującej i wrażliwej.

Poprzez rytuały, medytacje, autentyczny ruch, prace z głosem oraz głęboki relaks święte kakao będzie Cię prowadzić do Domu/Siebie oczyszczając świętą przestrzeń łona.

Kakao jest przepięknym lekarstwem otwierającym nasze serca na przepływ miłości oraz przestrzeń brzucha kontaktując nas z naszą wewnętrzną mocą. Oczyszcza nas z zastałych emocji dając nam więcej wewnętrznej przestrzeni. Ta święta roślina jest wspaniałym pomocnikiem wewnętrznej integracji, głębszego wsłuchania się w swoją dusze oraz nawiązania głębszej relacji ze swoim ciałem. Przy niej budzi się przepływ Życia i kreatywność. Kakao to boskie lekarstwo. Pomaga duszy inkarnować na Ziemi. Otwiera nasze zmysły, dzięki czemu możemy czuć więcej przyjemności z zamieszkiwania naszych ciał. Rozjaśnia także nasze umysły by łatwiej dostrzec wizje pochodzące z naszych serc.

Ceremonialne Kakao znacznie różni się od zwykłej czekolady, którą można zakupić w sklepie. Surowe ziarno kakaowca jest bardzo bogate w składniki odżywcze. Jego działanie jest potężne zarówno na ciało fizyczne jak i emocjonalne.

Skąd pochodzi kakao?
Kakao to lekarstwo używane od tysięcy lat przez starożytnych ludzi Ameryki Środkowej. Wedle starych duchowych opowieści Indian, Wielki Anioł o imieniu Quetzalcoatl dał ludziom Xocolatl, Kakao, gdy przybrał ludzkie ciało i zstąpił na Ziemię, aby pomóc ludziom. Przez Azteków i Majów kakao było traktowane, jako magiczny uzdrawiający napój od Bogów. Uważany był przez nich za świętą ambrozje, eliksir życia, magiczny napój stosowany podczas rytuałów religijnych, sekretny lek na bardzo wiele chorób oraz afrodyzjak. Nasiona kakaowca cenili bardziej niż złoto i wykorzystywali, jako pieniądze. Picie kakao było zarezerwowane dla osób o wysokim statusie społecznym, ekonomicznym i duchowym. Zmieniło się to dopiero, kiedy zaczęto eksportować kakao do Europy.

Właściwości odżywcze surowego Kakao:
Kakao to najlepsze na świecie źródło magnezu, chromu, żelaza oraz dobrze przyswajalnego przez organizm wapnia, najprawdopodobniej jest to także najlepsze źródło manganu. Jest również jednym z najlepszych źródeł cynku i miedzi. Wszystkie składniki potrzebne dla zdrowego metabolizmu są w ziarnach kakaowca.

Surowe kakao zawiera największą koncentrację antyoksydantów, więcej niż jakiekolwiek inne jedzenie. Chronią one nas przed wolnymi rodnikami, które atakują nasze DNA, powodują różne choroby i są przyczyną starzenia się organizmu.

Kakao ma bardzo dobry wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Wszystko to dzięki epikatechinie, która jest flawonoidem. Według badań flawonoidy poprawiają ukrwienie mózgu, poprawiają pamięć krótkoterminową i krążenie krwi. Skutecznie obniżają ciśnienie tętnicze.

Kakao podnosi poziom serotoniny (tzw. hormon szczęścia) w mózgu. Jest to jeden z głównych neuroprzekaźników występujących w ludzkim organizmie. Pomaga przy stresie i depresji.

Anandamid jest endorfiną, która jest naturalnie produkowana po wysiłku fizycznym. Kakao to jedyna roślina, która go zawiera. Anandamid jest uwalniany, gdy mamy dobre samopoczucie.

Wbrew powszechnej opinii ziarna kakaowca nie zawierają za wiele kofeiny. Wiadomo, że kakao zawiera teobrominę, substancję zbliżoną do kofeiny. Ale nie stymuluje ona układu nerwowego. Wspiera za to układ sercowo-naczyniowy.

Surowe kakao zawiera, także kwasy tłuszczowe Omega-6, witaminę C oraz Fenyloetyloaminę (PEA) – jest ona produkowana w naszym organizmie, kiedy jesteśmy zakochani, pomaga także zwiększyć czujność i poprawić skupienie.

Ceremonialny napój przyrządzany jest z surowego, ekologicznego, fair trade kakao z Guatemali oraz Bali. Kakao rozpuszczane jest w niskiej temperaturze by nie utracić substancji odżywczych. Do kakao nie jest dodawane mleko ani cukier.

Prowadząca: Anna Satya.
Od wielu lat jestem na ścieżce odkrywania siebie. Najpierw poprzez psychologie, potem poprzez głębokie medytacje i odosobnienia, tantrę, prace z ciałem, kontakt z naturą, szamańską ścieżkę. W ostatnim czasie odkryłam jak ważne jest dla mnie ucieleśnienie. Integracja ciała i duszy. Inkarnacja tu na Ziemi tego, co czuje w głębi mojego serca. By miłość była żywa i otaczała mnie w każdym aspekcie życia. Na mojej ścieżce serca odnalazłam potężne lekarstwa Matki Ziemi. Kakao i Kambo (www.kambospirit.com), są one moim wielkim wsparciem i miłością. Inspiracje odnośnie prowadzenia ceremonii kakao zaczerpnęłam od Annu Tary, która od ponad 20 lat pracuje z tą rośliną prowadząc rytuały w wielu państwach Świata (http://annutara.co.uk/) .„

Data ceremonii: 11 lutego (sobota) godz. 18.00 – 22.00

Miejsce: AJNA, ul. Waryńskiego 4/7 Białystok
Datek: 171 zł (ograniczona liczba miejsc, obowiązuję wcześniejsza wpłata zaliczki w wysokości 50 zł)

Dane do przelewu:

Elżbieta Czaczkowska – Białystok

Nr. konta   73 1240 2890 1111 0010 0981 2302

W tytule napisz datę wydarzenia i swój numer telefonu


Kontakt: Adela 506 236 545

Przeciwwskazania do wzięcia udziału w ceremonii to: poważne problemy z sercem lub inne poważne choroby, aktualne przyjmowanie antydepresantów oraz chemioterapii.